Признање „Др Ђорђе Натошевић”

Уручена признања „Др Ђорђе Натошевић” за школску 2014/2015. годину

Признање које носи име др Ђорђа Натошевића, просветног радника, једног од првих српских педагога и оснивача учитељских школа у више градова, као аутентично војвођанско признање које се додељује најуспешнијим васпитно-образовним установама и просветним радницима, додељено је данас у Покрајинској влади.
Добитницима за школску 2014/2015. годину, за изузетне доприносе и резултате у пракси, уручили су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и председница Одбора за доделу признања др Оливера Гајић, редовна професорка Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.
Одбор за доделу признања, које се састоји од плакете, повеље и новчане награде, једногласно је одлучио га додели Предшколској установи „Наши бисери“ из Кањиже, Основној школи „Светозар Марковић Тоза“ у Новом Саду, Основној школи „Здравско Гложански“ у Бечеју, Вери Стојшић- Гашпаровски, наставници разредне наставе у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици и Милану Драгосавцу, наставнику техничког и информатичког образовања у Основној школи „Ђура Јакшић“ у Кикинди.
Честитајући добитницима на престижном признању, Михаљ Њилаш је рекао: „Наша Покрајина већ 18. пут улази у тежак посао да сагледа у целој Војводини, које су образовне установе биле најквалитетније у протекле две године, шта су постигли и који су то резултати који се могу ценити као битни за ову награду. Након окончања конкурса, Одбор за доделу награде „Натошевић“ квалитетно је урадио посао и доделио овогодишња признања“.
Поред тога, покрајински секретар за образовање честитао је и Дан просветних радника свим радницима у просвети у целој Војводини, пожелевши им успех у, како је рекао, напорном и тешком послу.
Председница одбора за доделу признања проф. др Оливера Гајић је рекла да је ова награда чак и нешто више од самог чина одавања признања.
„То је, пре свега, и афирмација, на најбољи могући начин, васпитно-образовне и педагошке делатности и доприноси у великој мери угледу професије просветног радника. У данашњем времену, управо образовне вредности, интелектуални потенцијали, стваралаштво, критичко мишљење, треба да буду на самом врху вредносне лествице и да представљају онај најзначајнији и најмоћнији развојни покретач сваког друштва“, рекла је др Оливера Гајић.
Предшколска установа „Наши бисери“ из Кањиже уписала се на листу добитника признања „Др Ђорђе Натошевић“ због изузетних резултата у раду у којем се види примена савремених метода рада, примена многих едукативних програма, због прекограничне сарадње, прихватања и неговања различитости, високог степана толеранције и дијалога.
Основна школа „Светозар Марковић Тоза“ из Новог Сада признање је добила јер је пример модерне, добро уређене и организоване школе, која је изашла из оквира школе са само добром наставном праксом и прерасла у школу, где су савремени наставни пројекти свакодневица.
Основној школи „Здравко Гложански“ у Бечеју признање је додељено јер је то школа у којој речи: толеранција, међукултурална сарадња и инклузивно образовање, свестрано ангажовање ученика, нису само обичне фразе, већ су кроз свакодневни рад добиле пуни смисао. У овој школи истовремено се ради на подизању нивоа наставе и стручном усавршавању наставника.
Вери Стојшић- Гашпаровски, наставници разредне наставе у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици, додељено је признање због постигнутих изванредних резултата у области основног образовања и васпитања у нижим разредима основне школе, као и промовисања педагошке науке у стручним и ширим круговима.
Признање „Др Ђорђе Натошевић“ додељено је и Милану Драгосавцу, наставнику техничког и информатичког образовања у Основној школи „Ђура Јакшић“ у Кикинди, због примене савремених метода и облика рада, образовних иновација у наставном процесу, посебно због истакнутог рада са даровитим ученицима.

Извор: Саопштење Биро за односе са јавношћу, Секретаријат Покрајинске владе
09.11.2015.